Vinogradarstvo MILOŠ

A+ R A-
Plavac mali alt

Plavac mali je autohtona sorta obalno-otočnog dijela srednje i južne Dalmacije. Nastala je križanjem dviju autohtonih hrvatskih sorti: Crljenka (u Italiji znanog kao Primitivo, a u Americi kao Zinfandel) i Dobričića. Plavac mali svoj največi potencijal ostvaruje u najekstremnijim uvjetima poluotoka Pelješca. Njegova fizionomija snažnog panja i račvastog uzgoja te krošnje koja se vezuje jedna za drugu stvarajući gustu mrežu poput makije govori tome u prilog.

U pelješkim brdima, na siromašnim kamenitim tlima, ponekad zbog visokih temperatura i velike koncentracije vlažnosti zraka vrijeme djeluje omamljujuće ili razdražljivo te je teško podnošljivo za čovjeka i biljke. Iznad površine zemlje, makije i vinograda zrak treperi ili se prelijeva u vidljivom plinovitom stanju. Ovakvu situaciju razbija maestral, lagani povjetarac sa sjeverozapada koji dolazi kao životno osvježenje. Nadalje, to je prostor u kojem vladaju veliki kontrasti, ponekad čak i ekstremni klimatski uvjeti, od jakih udara juga ili bure do ekstremnih vručina, pogotovo na strmim južnim padinama, položajima gdje Plavac mali daje najbolje rezultate.

Postoji tumačenje da Plavac mali voli patnju, da u takvim teškim uvjetima daje najbolje rezultate. Upravo suprotno, Plavac mali je najbolji pokazatelj borbe za opstanak. On je pobjednik svog okruženja i jedan od vladara ovih prostora.


I vi mislite da je vino dio naše kulture, dio našeg života. Ako ste zaljubljenici u vino ili na bilo koji način štovatelji prirode, Stagnum je samo jedan snažan izričaj čitavog spektra prirodnih i klimatskih utjecaja tj. naš put koji smo spremni dijeliti s Vama.

Učlanite se u Stagnum klub i podijelite s nama radost uživanja u čudesnim bojama i neponovljivim okusima Stagnuma.

Prvi čete saznati novosti iz Vinarije Miloš. Bit čete rado viđen gost na promocijama i degustacijama naših odabranih vina. Ostvarit čete prednost u naručivanju vina iz naših biranih kolekcija. Vaša omiljena vina stizat će na Vašu kućnu adresu.

Pošaljite nam Vaše želje, ocjene i komentare. Dragocjeni su nam u neprekidnom traganju da budemo što bolji. Pomno čemo ih razmotriti. I nagraditi Vašu vjernost Stagnumu.