Vinogradarstvo MILOŠ

A+ R A-
Proizvodnja title

Proizvodnja grožđa i vina u Ponikvama na poluotoku Pelješcu, tradicija je obitelji Miloš već više generacija. Naša proizvodnja bazirana je na autohtonoj sorti Plavac mali. Danas posjedujemo 15 hektara vinograda na najkvalitetnijim položajima poluotoka Pelješca, smještenih na strmim padinama od uvale Prapratno do naselja Ponikve. Vinogradi su podignuti na pjeskovitim tlima, nastalim na dolomitnim stijenama. U pripremi je podizanje još 5 hektara novih nasada. Ručna obrada vinograda i ekološka proizvodnja ističu da posvečujemo maksimalnu pažnju svakom detalju.

U samom mjestu Ponikve nalazi se vinarija za preradu, doradu, flaširanje i odležavanje vina. Specijalizirani smo za proizvodnju ekskluzivnih vina različitih tipova od sorte Plavac mali. Selekcije vina radimo po položaju i pripremi vinograda, pojedinoj godini, načinu i vremenu berbe te tehnologiji u podrumu, što znači da svaki određeni tip vina traži drugačiju vinifikaciju. Proizvodimo vina različitih tipova: suha, polusuha, poluslatka i prirodna desertna vina.

Potpuno razumijevanje Plavca malog i njegovog prirodnog okruženja otvorilo nam je prostor za unikatnu proizvodnju vina. Već više od 20 godina kvaliteta naših vina plijeni pažnju domaćih i stranih vinskih kritičara. Upravo po tim kritikama pozicionirani smo u sam vrh vinske scene. Neka od naših vina, osim u Hrvatskoj, postižu izuzetno dobre rezultate i na najzahtijevnijim vinskim tržištima SAD-a. Ono što je jedinstveno za sva naša vina je stilska poveznica koja garantira snažan izričaj prirode poluotoka Pelješca (odraz terroira) i sorte Plavac mali, upravo ono što se u vrhunskoj enogastronomiji cijeni.