Vinogradarstvo MILOŠ

A+ R A-
Filozofija title

Pelješac je postojbina Plavca malog. U bojama pelješkog neba naziru se boje Stagnuma; ljubičastocrveni, modrogranitni odsjaj njegovih boja odraz su neba pod kojim se rađa. Najkvalitetniji pelješki položaji nisu nepregledna vinorodna bogatstva već vinogradarska gnijezda Plavca malog smještena u pelješkim brdima. U teškim uvjetima rada nastali su vinogradi utkani u svoje okruženje, suhozidi koji podupiru doce čineči pejzažnu arkitekturu uklopljenu u krajobrazno okruženje, stvarajući jedinstvene mikrolokacijske cjeline. Kamen, panj Plavca, zemlja kamenita osnovni su materijali kojima vinogradar stvara svoje umjetničko djelo - vinograd na Pelješcu.


" Čovjek se istinski potvrđuje u svom okružju neprekidnim razvijanjem i nastojanjem za boljim i ljepšim svijetom"
F.M.

Plavac mali je loza koja poznaje čud Pelješca, surovu, tvrdu, škrtu, nježnu, pitomu, darežljivu. Toliko kontrasta na jednom mjestu, baš kao i u njemu samom. Upravo zbog tog jedinstva Stagnum provocira čovjeka i sporo otvara svoju dušu. Tlo koje se prvi put kultivira bogato je hranjivim sastojcima potrebnim Plavcu malom. Zbog povoljne cirkulacije zraka, puno svjetla i topline prskanja loze su minimalna, što ovo podneblje čini veoma povoljnim za ekološki uzgoj Plavca malog, a rezultati koji se ovdje postižu omogučavaju proizvodnju potpuno prirodnih vina.

Kamen ovdje znači život. On je odraz slojevitosti vremena. Formira konfiguracijski pelješke strmine kao slijed različitih figura. Ponegdje se zavrti u krug čineći amfiteatre kao na položajima Stagnuma. Ponegdje ispruži ruke ili pak tvori različite figure ljudskog tijela. Skriva to malo zemlje nekom čudnom intimom, povezujuči je s makijom. Ponosan u suhozidima djeluje nadmočno. Odolijeva eroziji, porozan u zemlji čuva vlagu za vruče ljetne dane kad je lozi najpotrebnija, darujuči joj život.

Čovjek se istinski potvrđuje u svom okružju neprekidnim razvijanjem i nastojanjem za boljim i ljepšim svijetom. Uzgojiti vinovu lozu na najkvalitetnijim padinama poluotoka Pelješca prisiljava čovjeka na najizravniji kontakt s kamenom, tlom, biljkom, na ručni filigranski rad, na razumijevanje prirodnih utjecaja, što otvara mogućnost umjetničkog stvaralaštva u prirodi. Vrhunac doživljaja je specifičnost grožđa Plavca malog koje se dobiva na takav način i konačno oblikovanje vina s mogučnošću čitavog spektra različitih tipova.