Vinogradarstvo MILOŠ

A+ R A-
Plavac mali alt

Plavac mali je autohtona sorta obalno-otočnog dijela srednje i južne Dalmacije. Nastala je križanjem dviju autohtonih hrvatskih sorti: Crljenka (u Italiji znanog kao Primitivo, a u Americi kao Zinfandel) i Dobričića. Plavac mali svoj največi potencijal ostvaruje u najekstremnijim uvjetima poluotoka Pelješca. Njegova fizionomija snažnog panja i račvastog uzgoja te krošnje koja se vezuje jedna za drugu stvarajući gustu mrežu poput makije govori tome u prilog.

U pelješkim brdima, na siromašnim kamenitim tlima, ponekad zbog visokih temperatura i velike koncentracije vlažnosti zraka vrijeme djeluje omamljujuće ili razdražljivo te je teško podnošljivo za čovjeka i biljke. Iznad površine zemlje, makije i vinograda zrak treperi ili se prelijeva u vidljivom plinovitom stanju. Ovakvu situaciju razbija maestral, lagani povjetarac sa sjeverozapada koji dolazi kao životno osvježenje. Nadalje, to je prostor u kojem vladaju veliki kontrasti, ponekad čak i ekstremni klimatski uvjeti, od jakih udara juga ili bure do ekstremnih vručina, pogotovo na strmim južnim padinama, položajima gdje Plavac mali daje najbolje rezultate.

Postoji tumačenje da Plavac mali voli patnju, da u takvim teškim uvjetima daje najbolje rezultate. Upravo suprotno, Plavac mali je najbolji pokazatelj borbe za opstanak. On je pobjednik svog okruženja i jedan od vladara ovih prostora.